aMar MAkRuf NAhI MuNKAr...

>> Saturday, 11 December 2010

BISMILLAH... WALHAMDULILLAH... salam ONEmalaysia... :D
sudah lma sy tidak mengUPdaTE blog sy ini, kerana kemalasan yg melanda jiwa. TPi skrang jiwa saya sudah kembali rajin :). atas dasar itu sy rasa terpanggil untuk bersama dng rakan2 blog yang lain untuk terus menyusuri arus dakwah cARA moden ini.. :)
Amar makRUF nahI munkaR.. sy sangat yakin kalian semua sudah berulang kali mendengar ucapan keramat ini bukan... teTAPI apakah kita sudah melaksanakan tnggungjawab ini. JawapaaN bgi persoalan ini hanya ada pda kita. tepuk dada tanya IMAN :)

Amar Makruf Nahi munkar ADAlah kewajipan yg telah diwajibkan kepada umat islam untuk menyeru ke arah kebaikan & mencegah kemungkaran supaya selamat daripada maksiat dan kerosakan... Umat nabi muhammad s.a.w. adalah umat yang TERBAEK! sebagaimana firman allah SWt yg berbunyi:

كُنتُمۡ خَيۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ تَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَتَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنڪَرِ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ

maksudnya:
Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji) serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)


Amar makruf & nahi munkar yg dilakukan oleh seseorang itu mengikut kemampuannya samada banyak atau sebaliknya,namun yang penting SETIAP MANUSIA memainkan peranan dalam gerak kerja "AMAR MAKRUF nAHI MUNKAR"
sekiranya umat islam semua memainkan peranan dalam amar makruf nahi munkar, maka akan lahirlah masyarakat yang aman dan teratur.Kita semua akan selamat daripada melakukan kerosakan dan maksiat seperti firmAn allah taa'la:

وَٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَٱلۡمُؤۡمِنَـٰتُ بَعۡضُهُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٍ۬‌ۚ يَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤۡتُونَ ٱلزَّكَوٰةَ وَيُطِيعُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُ

maksudnya:
Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain, mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya.

DAlam sebuah hadis daripada ABU bakar R.A dng katanya "aku mendengar RAsulullah SAW bersabda:"apabila manusia melihat kemungkaran, lalu mereka tidak menegahnya, hampir-hampir AllAh meliputi mereka semua dengan balasan azab" {riwayat AT- tirmizi}

oleh yg demikian , terdapat beberapa adab yg perlu dipatuhi semasa melaksakan amar makruf ,nahi munkar ini. Supaya semuanya dlm keadaan selamat dan tidak menimbulkan kekeliruan diantara pendakwah dan org yg didakwah.... ;) pada kesempatan kali ini saya ingin berkongsi mengenai PErinGKAt amar makruf nahi munkar.....

1)
Memberitahu hukum yang sebenar
Meenjelaskan kpd mereka yg melakukan kesalahan tentang hukum sebenar kesalahan tersebut,kebanyakan daripada manusia tidak mengetahui hukum-hakam yg sebenar.Sekiranya mereka mengetahui dng cara yg baik ,nescaya mereka meninggalkan kesilapan tersebut.
Contohnya, seseorang yg bmelakukan kemungkaran, jelaskan kpdanya kesilapan yg dilakukan dan tindakan yg akan dikenakan kepadanya i atas kesilapan tersebut, jnglah sama sekali menghinanya, memperkecilkan dan sebagainya, Jelaskan kpdnya dng cara yg baik dan sopan, dng itu ia mudah untuk untuk menerima teguran tersebut dng hati yg terbuka dan cuba untuk memperbaiki kesalahan tersebut dng baik.. :)

2)
Menegah daripada melakukan maksiat
Peringkat kedua ialah melrangnya drpda melakukan kemaksiatan tersebut kerana ia telah mengetahui bahawa apa yg telah dilakukannya adalah perkara mungkar,Tegahilah dia drpda melakukannya kerana terdapat balasan Allah ke atas sesiapa yg melakukan kemaksiatan.
Pastikan semasa menegahnya dlam keadan baik, JANGANLAH sesekali org yg menegah menganggap org lain jahil, merasakan dirinya hebat dan sebagainya krana dng sifat tersebut akan merosakkan apa yg ditegah olehnya......... :)

3)
Mengeluarkan kata-kata yg keras
Sekiranya seseorang e2 tidak menerima tegahan
secara lembut (meneruskan lagi kemaksiatan, memperolokkan org yg menegahnya), maka kita boleh berpindah kepada cara yg lebi
ah keras.. SEPERTI yg telah dilakukan oleh nabi allah Ibrahim a'laihisalaM ketika kaumnya tidak menerima dakwahnya sebagaimmana firman allah SWT yg berbunyi:

أُفٍّ۬ لَّكُمۡ وَلِمَا تَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ‌ۖ أَفَلَا تَعۡقِلُونَ

mksudnya:
Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu? (anbiya :67)
Tidak boleh menggunakan perkataan yg keras (
menakutkan orang, mengugut dan sebagainya) kecuali ketika dharurat dan ketika seseorang e2 tidak menerima peringkat yang pertama dan kedua.............. :)

4)
menggunakan tangan...
Peringkat yang seterusnya ialah mengubah perkara mungkar dng tangan seperti memecahkan alat-alat mungkar, menumpahkan arak dan sebagainya. perkara ini dituntuT sekadar yg terMAMPU shJ.. :)
Melakukan perkara ini selepas
ketiga-tiga cara sebelumnya telah dilakukan. Akan tetapi sekiranya seseorang itu yakin akan ditimpa mudharat yang lebih besar jika ia mencegah kemungkaran dng tangan, MAka janganlah ia melakukan perkara itu, kerana dikhuatiri kemudharatan yg lebih besar akan menimpanya.....

Kesimpulan... amar makruf nahi munkar juga merupakan salah satu tanggunjawab sosial yg telah diamanahkan kepada kita dalam melahirkan generasi yg banyak pahala dan benci maksiat.erMMM.. jadi setakat ini dulu penulisan sy pda kali ini, inshaLLAH kalau ada umur yg panjng, kesempatan waktu dan RAJIN sy akan meneruskan lagi perkonsian sy dng sahabat2 alam maya yg budiman sekalian mengenai ISu ini untuk manfaat bersama........ :)
akhir kata:
"majulah ilmu untuk islam"

0 comments:

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP